Over ons
Stichting Energiebank Vlaardingen heeft als missie energie-ongelijkheid te bestrijden. Hiervoor zet zij zich binnen de gemeente in met vrijwilligers die huishoudens ondersteunen die moeite hebben met het betalen van de energierekening.
Missie en visie
De Energiebank Vlaardingen wil bijdragen aan het besparen van de kosten voor energie in huishoudens met een laag inkomen. Onze missie is om huishoudens te versterken, zodat zij zelf hun energierekening blijvend kunnen verlagen. Door het slimmer omgaan met energie en het aanbrengen van energiebesparende middelen worden de kosten van een huishouden verlaagd. Daarnaast wil de energiebank bijdragen aan duurzaamheid in de gemeente. Het bestuur van de energiebank Vlaardingen is zich ervan bewust dat in veel huishoudens sprake is van armoede op een breder vlak zoals te weinig geld voor de dagelijkse boodschappen, deelname aan sportieve en recreatieve activiteiten. Energiebank Vlaardingen ziet zichzelf dan ook als een van de spelers in het veld van armoedebestrijding en werkt daarom nauw samen met andere maatschappelijke organisaties.
Samenwerking
Energiebank Vlaardingen werkt samen met een groot aantal partijen. Dit zijn met name initiatieven die een soortgelijke doelstelling hebben als wij, in het bereiken en helpen van zoveel mogelijk huishoudens. Denk hierbij aan schuldhulpverlening, migrantenorganisaties, energiecoöperaties, woningbouwverenigingen en de gemeente. We werken ook samen met bedrijven, organisaties en fondsen die ons financieel steunen.
Bent u geïnteresseerd in een mogelijke samenwerking? Neem dan gerust contact op
Ons bestuur
De stichting wordt bestuurd door een vrijwillig bestuur. Het bestuur is verantwoordelijk voor het bepalen van het beleid, het vaststellen van de financiële richtlijnen en het hebben van de eindverantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding.
Stichting Energiebank Vlaardingen
Vind hier alle informatie over Stichting Energiebank Vlaardingen.
Stichting Energiebank Vlaardingen is een ANBI Stichting (‘Algemeen Nut Beogende Instelling’). Ook andere energiebanken in ons land hebben die status. Dit betekent onder andere dat schenkingen op de inkomstenbelasting van de schenker in mindering kunnen worden gebracht.
Het bestuur geeft verdere invulling aan de ANBI vereisten, door er in haar uitgaven structureel naar te streven dat tenminste 80% van haar uitgaven direct gekoppeld zijn aan de doelstellingen van de stichting. Op deze doelstelling wordt in de planning & verantwoording actief gestuurd.
Hoofdlijnen van het beleidsplan
Het bestuur en de energiecoaches zijn vrijwilligers en worden dientengevolge niet betaald. Wel kunnen energiecoaches die een huisbezoek hebben afgelegd een beperkte vergoeding declareren. De coördinatiefunctie is een betaalde functie.
Energiecoaches zullen, als het kan in meerdere bezoeken, adviezen geven over energiebesparende maatregelen en vooral over nieuwe gewoonten om de energierekening structureel te drukken. Met het veranderen van gedrag worden de meeste besparingen gerealiseerd. Daartoe zijn vaak meerdere bezoeken van een coach noodzakelijk. Er wordt samengewerkt met (betaalde) energiefixers; zij brengen energiebesparende materialen aan zoals tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen, brievenbusborstels en andere noodzakelijke materialen.
Naast de individuele huisbezoeken zullen er bijeenkomsten worden georganiseerd waarbij advies wordt gegeven aan meerdere huishoudens tegelijkertijd. Naast dat dit tijd bespaart wordt zo ook gebruik gemaakt van adviezen die bewoners elkaar geven.
Om de ambitie voor 2024 te behalen zijn ongeveer 40 coaches nodig. Dat betekent dat er nog 25 nieuwe coaches geworven en opgeleid moeten worden. Daarvoor worden folders en posters verspreid door heel Vlaardingen.
1. Zoveel mogelijk huishoudens uit de doelgroep voorzien van eenvoudige aanpassingen in huis om de kosten voor energie te verminderen;
2. Het verhogen van bewustzijn van het energieverbruik en het stimuleren van gewoontes daartoe;
3. Bijdragen aan de energietransitie in Vlaardingen.
Stichting Energiebank Vlaardingen is opgericht in januari 2024. Derhalve zijn er nog geen jaarverslagen.
Financiële verantwoording
Het bestuur van Stichting Energiebank Vlaardingen legt elk jaar verantwoording af in haar jaarverslag.
In het jaarverslag van de stichting legt het bestuur verantwoording af over het gevoerde beleid, de activiteiten die worden uitgevoerd en geeft het inzicht in de financiële positie en besteding van middelen. Dit jaarverslag wordt goedgekeurd door het Bestuur van de Stichting. Periodiek worden de financiën van de stichting in de bestuursvergadering besproken,
Vrijwillige Samenstelverklaring
Een transparante verantwoording van maatschappelijke middelen, donaties en subsidies binnen de stichting is een belangrijke pijler in het financieel beleid. Daartoe kiest het bestuur vrijwillig om een samenstelverklaring af te geven voor het jaarverslag. Een externe accountant beoordeelt de administratie en verslaglegging door het bestuur.
Het bestuur van stichting Energiebank Vlaardingen heeft gezamenlijk de feitelijke zeggenschap over de onderneming. Het bestuur bestaat uit zes benoemde bestuursleden.
We zijn voorlopig te gast bij wijkcentrum De Telder, maar zoeken nog een eigen plek, met een eigen adres. Onze telefoon doet het wel: 06-16112511
Dit zijn de verdere gegevens:
Stichting Energiebank Vlaardingen
Het KvK nummer is 92719678
Het bankrekeningnummer is NL 59 RABO 0381311716
RSIN nummer is 866151382
Btw-identificatienummer is NL 866151382B01
Contactgegevens
Secretariaat: A.C.M. Romeyn, Rotterdamseweg 26, 3135 PV Vlaardingen
Onze vertrouwenspersoon is Carin van der Hor. Zij is onafhankelijk en bereikbaar via haar bureau’ van ‘jullie vertrouwenspersoon’. Haar website is jullievertrouwenspersoon.nl.
Carin is aangesteld als externe vertrouwenspersoon (voor omgangsvormen en integriteitskwesties) voor alle vrijwilligers en betaalde krachten bij onze organisatie