Vlaardingen heeft eigen Energiebank

Energiebank Vlaardingen is een feit. Op 25 januari 2024 vierden we dat met een nieuwjaarsbijeenkomst in wijkcentrum de Telder.

Iedereen was er

Stichting Energiebank Vlaardingen is een feit. Medio januari is de oprichtingsakte gepasseerd bij de notaris. Op 25 januari waren alle betrokken bijeen om een start te maken met een steeds intensievere samenwerking om de energierekening van stadsgenoten met een smalle beurs blijvend te verlagen. Bestuur en vooral ook de energiecoaches van de stichting, mensen van het bedrijf dat de komende maanden bij duizend Vlaardingers energiebespaarders gaat aanbrengen, en medewerkers en wethouders van Gemeente Vlaardingen.

Bestuurslid Harold Janssen somde op wat er alleen al die week is gebeurd. ‘We zijn sinds maandag een heuse rechtspersoon, helemaal in dienst van de burgers van Vlaardingen. Dinsdag is de opleiding van de energiecoaches gestart, woensdag nog meer initiatieven om vrijwillige energiecoaches te werven (er zijn er nu 15, we hebben er nog 25 nodig) op Vlaardingen24, vandaag dit feestje en de officiële kennismaking met het Regionale Energie Loket dat samen met de Energiebank in het eerste halfjaar bij duizend huishoudens energiebesparende maatregelen gaat aanbrengen. En morgen wordt officieel de vacature van coördinator opengesteld.’

Dat laatste, de coördinatie, is best wat werk. Energiefixers doen het snelle werk: led-lampen, brievenbusborstel, douchekoppen, radiatorfolie, dat soort dingen. Helemaal gratis. Energiecoaches, de naam zegt het al, komen wat vaker over de vloer. Ze helpen de bewoners bij het inzicht krijgen in wat ze zelf in de hand hebben om de energierekening te verlagen. Dat bespaart nog veel meer en verhoogt in veel gevallen ook het wooncomfort. De coördinator zorgt ervoor dat deze activiteiten worden uitgezet en bijgehouden en ook dat de fondsen worden beheerd om dit alles gratis te houden. Omdat Stichting Energiebank Vlaardingen nog maar net is begonnen, wordt daarvoor echt iemand met pioniersgeest gezocht.


Wethouders

Wethouders Koen Kegel en Arnoud Proos toonden zich onder de indruk van de energie in de zaal. ‘Namens het college wil ik zeggen dat we trots en dankbaar zijn voor wat er in zo’n korte tijd is bereikt,’ sprak de laatste. ‘Juist omdat het onze meest kwetsbare huishoudens gaat.’